Pokeri korttipeli

Pokeri on korttipeli, jossa pelaajat pelaavat toisiaan vastaan käsiensa arvon perusteella. Sitä pelataan 2-10 pelaajan kesken, jotka istuvat pöydän ympärillä. Pelaajille jaetaan 5 korttia satunnaisesti, ja he asettavat panoksensa sen mukaisesti. Kunkin pelaajan vuoro alkaa asettamalla minkä tahansa määrän pelimerkkejä pottiin (panostusalueelle). Kun kaikki panostukset on tehty, kolme yhteistä korttia asetetaan kuvapuoli ylöspäin pöydän keskelle, minkä jälkeen neljä muuta korttia käännetään ylös yksi kerrallaan, jolloin muodostuu niin kutsuttu “floppi”. Jakaja polttaa vielä yhden kortin ja jakaa kaksi muuta korttia kuvapuoli ylöspäin niin sanottua “turnia” eli neljättä katua varten. Toinen poltettu kortti ja yksi viimeinen korttiasetetaan kuvapuoli ylöspäin ja niin sanottu “riveri” eli viides katu asetetaan vastaavasti pöydän alareunaan. Ennen riverin asettamista, jokainen pelaaja saa tehdä panostuksensa mahdollisimman suureksi tai perua ne. Kun kaikki ovat valmiita, korttien arvo laskee istujan lukujonon mukaisesti: parhaiten ansaitsee rivinsä voittava pelaaja, sitten hänen viereensäistuneet, sitä isommat välit perässä ja niin edelleen, kunnes viimeiseksi jäänyt pelaaja saa loputkin panoksista.

Pokerin historia

Pokerin historiaulottuu aina noin 1500-luvulle, jolloin se syntyi Alankomaissa ja Ranskassa korttipelin yhteydessä. Sitä pelattiin myös arvatenkin jo 1400-luvulla, mutta nimi “poker” on peräisin vasta vuodelta 1829. Pelaajat liittyivät ryhmiksi ja laskivat panoksensa pokeria pelattaessa aloittaen alimpana ja menestyneimmillä pelaajilla oli mahdollisuus voittaa enemmän panoksia muista pelaajista. Ensimmäiset kuvat pokerista on otettu jo 1834, ja siitä lähtien pelistä ovat kehittyneet useampia versioita.

Pokerin eri muodot

Sekasortoisesti nouseva pokerin historiaan liittyy myös monenlaisia vaiheita ja erilaisia versioita. Pokeri yleensäkkin kehittyy niin paljon, että sitä pelataan selvästikin pokeria varhaisemmissa muodoissaan. Niiden pituus vaihtelee yhdestä viiteen pelaajaan, kolmen kortin variaatioita oli erilaisia ja panostuskoko voi vaihdella. Yhtenä variaationa liittyy myös mahdollisuus laittaa panoksia jokaiseen tulokseen riippuen siitä, miten paljon joku aikaisemmin asettanut.

Pokerin nykytilan arviointi

Modernissa pokerissa onnistuminen vaatii ennen kaikkea hyvän otteen pelistä ja loogista ajattelua. Esimerkiksi mitä voimakkaampi pokerilla voitat, sitä enemmän pelissä on panoksia ja siten enemmän mahdollisuuksia ansaita. Luonnollisesti myös pienet panokset antavat mahdollisuuden taas vahvemmalla pokerilla voittaa enemmän panoksia. Yleensä parhaan lopputuloksen saavuttajalta jäisi kuitenkin kaikista pienin osa. Pokeri kehittyy jatkuvasti ja vaikka se on nykyisininternetin myötä yhteydenpitoon kehittynyt, se ei tee siitä vähemmän mielenkiintoista. Nettikasinoilla pelaaminen on monipuolistunut ja pokerinpelaajat voivat pelata kuka mistäkin.